Activitats destacades

QUÈ TROBARÀS EN AQUEST ESPAI…

En aquesta pestanya podràs veure un recull d’activitats que s’han anat realitzant durant el curs escolar i que ens agradaria compartir.

Curs 2020/2021:

  • Matinal de reformes als patis del Xiulet (Publicació març’21)
  • Projecte l’olivera del Xiulet (Publicació gener’21)
  • Castanyada a l’escola (Publiciació novembre’20)
  • Comencem un nou curs al Xiulet (Publicació octubre’20)

Curs 2019/2020:

  • Escrit tancament curs 2019/2020 (Publicació juliol’20)
  • Un conte molt especial del Xiulet (Publicació maig’20)
  • Video de l’equip del Xiulet (Publicació abril’20)
  • Festa del Carnestoltes curs 2019/2020 (Publicació febrer’20)

Matinal de reformes als patis del Xiulet (Publicació març’21)

Un matí de treball on tot l’entorn s’ha anat transformant per millorar els patis, per fer-los més educatius i adaptats als infants. Hem plantat, envernissat, restaurat i construït. L’infant quan surt a l’exterior, es desperta en ell el desig innat d’explorar, de pujar i baixar diferents desnivells, de córrer, saltar, moure’s amb llibertat i superar diversos reptes.

Per aquest motiu és essencial pensar l’espai exterior com una extensió de les aules, aconseguint uns entorns rics i plens de matisos que els ajudi a créixer de manera més enriquidora.

La participació de les famílies en projectes com el dels patis, són part important de la comunitat educativa i les propostes de treball compartit de millora la Llar fan possible una escola oberta on infant, família i equip li donen sentit.

Encara queda feina. Aquest projecte és llarg i costós, no obstant amb constància i esforç es va transformant l’espai exterior i va prenent forma. Moltes gràcies a les famílies de l’AMPA que vau venir i l’equip del Xiulet per fer possible aquest projecte.

Treballar en equip divideix la feina i multiplica els resultats.


L’olivera del Xiulet (Publicació gener’21)

Entre finals d’octubre i principis de novembre quan les oliveres estan plenes d’olives per collir, els dos grups de maternals de l’escola aprofitem per fer un projectes de descoberta de la olivera, les olives i l’oli. Com que a l’escola tenim una olivera, vam sortit a sacsejar-la perquè caiguessin les olives al terra. No teníem suficient força així que vam provar altres maneres per arribar a les olives. Primer de puntetes, després saltant, però la millor manera va ser amb uns pals i molt de compte, tot picant les branques, les olives van començar a caure a la xarxa i les vam recollir per omplir les cistelles. Volem donar les gràcies als dos avis del Xiulet que després en van ajudar a buidar del tot l’olivera i al Molí de Fonollosa que es van endur les olives per fer oli, quina feinada oi?

Un altre dia vam explorar les olives que havíem collit a través dels diferents sentits. I amb l’ajuda de diversos estris les vam manipular i vam acabar descobrint que quan xafem l’oliva surt un suc que se’n diu oli. Llavors, una altre dia per esmorzar vam fer pa amb oli, nosaltres mateixos/es ens vam posar l’oli al pa i ens el vam menjar.

Per acabar el treball de les olives, vam adobar les olives afegint tots els ingredients que vam manipular uns dies abans: pebrot vermell i verd, alls, llimona, sal, vinagre i herbes aromàtiques. Un cop ficats tots a dins el pot, ho vam deixar adobar uns dies fins que les olives estiguessin al punt per menjar i acabar de gaudir de tot el treball. Finalment va arribar el moment de posar les olives als nostres pots de vidre per poder-nos-les endur a casa i tastar-les amb tota la família. Nosaltres creiem que van quedat boníssimes i tot plegat va ser una gran experiència que ens ha encantat compartir amb tots vosaltres!

D’olives i d’aglans, tantes en cullen els xics com els grans.


Castanyada a l’escola (Publicació novembre’20)

Una de les primeres festes populars que se celebren a les escoles és la festa de la castanyada i al Xiulet hem aprofitat cada instant per poder conèixer aquesta festa i tot el que ens ofereix la tardor. Hem donat la benvinguda a aquesta estació amb diverses propostes on hem pogut descobrir cançons, balls, fruits i personatges molt estimats que ens han acompanyat. En aquestes vivències, hem gaudit de la natura i els colors que ens ofereix aquesta estació de l’any.

Així doncs, infants, famílies i mestres hem estat omplint les classes de fulles, pinyes, castanyes, moniatos, magranes, caquis… que ens han permès descobrir colors, formes, textures, gustos… virtuts de la tardor. També hem fet activitats on hem manipulat patates, sucre i ametlla picada, els aliments que formen els dolços més típics de la castanyada: els panellets!

Des del Xiulet donem a conèixer cadascuna de les festes populars. I és que, les festes catalanes són un recurs de qualitat inesgotable per a treballar diferents continguts d’una manera enriquidora pels infants.

Aquest any hem celebrat la castanyada amb intimitat. La Maria la castanyera ens va visitar per compartir la seva història i explicar-nos com ho fa per aconseguir les castanyes. Vam poder conèixer emocionats la Maria, el Gegant del castanyer i el Marrameu quan ens van representar una obra de teatre. A més, també ens va portar els panellets que vam fer amb tanta delicadesa!  Finalment per tancar la festa vam cantar i ballar la seva cançó que tant ens agrada i ens diverteix!

Grup de “En Patufet” (lactants):

Grup de “El Tabalet” (caminants petits):

Grup de “La bruixa coloraina” (caminants grans):

Grup de “El cargol i ‘herba de poniol” (maternals petits):

Grup de “El pintor de petxines” (maternals grans):

A la tardor fulles, castanyes i cargols amb banyes.


Comencem un nou curs al Xiulet (Publicació octubre’20)

Des del 14 de setembre l’escola es va torna a omplir d’infants, famílies i mestres. Comencem un nou curs amb incertesa pels nous canvis que hem hagut d’introduir per la Covid, però també obrim portes amb il·lusió i tranquil·litat.

L’adaptació és el tret de sortida d’aquest nou curs. Infants que tornen i ja són un xic més grans que el curs passat i altres de nous que descobriran un nou lloc ple de troballes. Però tots preparats per descobrir grans aprenentatges. Tots necessiten el seu temps. Així doncs confiem els uns amb els altres i aprofitem cada instant del dia per fer-nos nostra l’escola. Esperem amb ganes trobar-nos cada dia i gaudir dels regals que ens ofereix el dia a dia.

Des del primer dia que vàrem començar, infants, famílies i mestres ens hem estat acostumant als nous canvis. Unes entrades diferents i unes rutines noves que tots i totes estem aprenent. L’adaptació necessita el seu temps, però el procés va endavant!

De mica en mica els infants van compartint moments, avancen en la confiança i seguretat amb l’altre, coneixen nous espais, noves dinàmiques. Acompanyar-los en aquest procés de forma tranquil·la, amb estima i mostrant confiança és vital per poder gaudir junts de l’escola com espai enriquidor pel nostre creixement. Espais pensants i preparats amb amor i consciència. Anar a l’escola suposa per a infants i famílies passar de l’àmbit familiar a un context més social, en un espai nou, amb nous adults i amb altres infants amb qui compartir temps i espais. A la vegada, per a moltes famílies aquesta incorporació suposa també tot un seguit de sentiments i emocions; en molts casos és la primera separació del seu fill o filla. A part, hem viscut uns mesos on les famílies han estat més unides que mai. L’infant necessita temps per entendre i acceptar la nova situació i tot l’equip del Xiulet treballem per aconseguir que tots els infants i famílies se sentin com a casa.

Tant pels més petits com pels més grans, començar el curs implica tenir moments de tot i podrem observar que en alguns moments es mostrin més inquiets, cansats o amb canvis d’humor. Cada dia coneixen persones noves, descobreixen nous espais, nous jocs i noves dinàmiques. Per aquest motiu és important mostrar confiança i seguretat, i que família i escola vagin a una pel benestar dels infants.

Amb els dies que portem conviscuts, ja hem compartit, descobert, empatitzat, ens hem relacionat uns amb els altres, hem buscat i trobat complicitats, i estem aconseguint sentir-nos membres d’un grup consolidat, i d’aquesta manera créixer junts durant tot el curs fent d’aquestes vivències una experiència inoblidable!

Desitgem un bon inici de curs a tothom i desitgem estar el més a prop possible de tots vosaltres!

L’art d’ensenyar és l’art d’ajudar a descobrir!


Escrit tancament curs 2019/2020 (Publicació juliol’20)

Acabem el curs de la manera més insòlita, mai haguéssim pensat que el curs 2019/2020 fos tan diferent a causa d’una pandèmia anomenada Covid-19 que ha afectat a nivell mundial.

No esperàvem que fossin tants dies i ens varem haver d’adaptar a la nova situació. Reinventant-nos des del Xiulet ens varem digitalitzar obrint les nostres cases i estant al costat de les famílies a través de videotrucades, correus amb missatges, cançons i contes.

Res feia preveure que poguéssim tornar a acompanyar als nostres infants, tot era força incert però en cap moment vam perdre l’esperança de poder acabar el curs veient de nou els seus somriures. Il·lusionades organitzàvem com serien les entrades, els moments d’esmorzar, el rentat de mans, el material… Fins que per fi va arribar el dia 1 de juny que el Xiulet tornava a obrir les seves portes.

Tot i extremar  les mesures de salut i higiene, continuem vetllant per tal que els infants ens sentin propers i presents, amb l’objectiu de garantir el seu benestar físic, emocional i psicològic.

Arriben els infants i amb ells torna la vida a l’escola. Tornen les emocions, les descobertes, l’alegria… oblidant-nos per un moment de les dificultats o entrebancs d’aquesta situació única.

Novament els infants ens han sorprès i ens han permès  deixar allunyades les nostres pors i els nostres dubtes, tot naturalitzant les situacions des de la simplicitat i des de la proximitat, permetent-nos aprendre dels canvis.

Volem fer una menció especial al nostre gran equip, sense cap dubte, entre totes  hem pogut fer aquest camí, retrobar-nos ha donat encara més  sentit a la nostra tasca; plantarem llavors d’estima, d’amor, d’harmonia i de moments dolços. Amb les mans obertes us esperem per viure aquesta experiència de vida.

Aquest curs ens haurà quedat gravat en les nostres memòries. Obrim i tanquem amb amor i tendresa. Un estiu diferent però amb la mirada de no haver perdut res sinó tenir-ho gairebé tot de forma diferent. Ens retrobem infants, famílies i mestres per acomiadar-nos, dels petits que tornaran i dels grans que començaran una nova etapa, però que sempre formaran part del Xiulet.

Bon estiu !


Un conte molt especial del Xiulet (Publicació maig’20)

L’equip del Xiulet hem creat un conte molt especial i únic per a tots els infants i les seves famílies per aquests dies que no poden anar a l’escola. A continuació podeu veure el conte de “El Xiulet i els seus amics de l’escola”.


Video de l’equip del Xiulet (Publicació febrer’20)

L’equip del Xiulet segueix treballant tot i no poder estar a prop dels infants. Us tenim molt presents i us trobem molt a faltar. Per aquest motiu hem fet un vídeo per poder ser presents a les cases dels nostres infants i acompanyar-vos en aquests dies. Segur que ven aviat ens podrem tornar a veure i abraçar!


Festa del Carnestoltes curs 2019/2020 (Publicació febrer’20)

Un cop començat el segon trimestre i després d’uns dies de festa amb les famílies, el gener ben ràpid va passar i al febrer ens vam endinsar. Dies freds i rajos de sol que ens avisaven que ben aviat arribaria el bon temps però atenció que el mes de febrer és ben curiós! Una gran festa ens esperava que amb bogeria, alegria i diversió hem celebrat!

A l’escola ja estàvem preparats, dies de disfresses amunt i avall, cares pintades dia sí i dia també i confeti per tot arreu… Una setmana ben boja vàrem passar amb les consignes que el rei i la reina Carnestoltes ens van fer saber. Dilluns ben maquillats, dimarts pentinats estrafolaris, dimecres quina son que teníem que el pijama a l’escola varem portar, dijous llarder botifarra menjaré i divendres tot s’hi va valer amb gran aldarull i música per ballar!

Això no va ser tot, mentrestant pares i mares ben enfeinats estaven preparant la gran disfressa per la festa final. Dibuixant i retallant uns espaterrants Monstres de Colors ens van fer arribar per disfressar-nos petits i grans i a la rua de Sant Joan anar!